2009. november 10., kedd

Gumiabroncs garancia ideje

A garancia a gyártási időponttól függetlenül a vásárlás napjával kezdődik. A Continental AG által elkészített tanulmányra hivatkozva, BBjörn Bolze,a Continental vállalat vevőszolgálati vezetője állítja, hogy ha az abroncsokat helyesen tárolják, akkor 5 évvel később is ugyanolyan teljesítményt nyújtanak, mint ha most gördültek volna le a gyártószalagról. A gyártási folyamatok során olyan adalékanyagokat kevernek a gumialapanyaghoz, amelyek nagymértékben megakadályozzák az abroncs bárminemű teljesítménycsökkenését. Mindezek után szeretnénk minden vezetőt megnyuktatni arról, hogy ha nyári abroncsait eltárolja télire, akkor csak azért, mert pihennek egy pince vagy egy garázs mélyén, még tökéletesen használható állapotban vannak. Azt azonban fontos kihangsúlyozni, hogy csak akkor, ha megfelelő módon tárolják őket. A gyártási dátum nem befolyásolja a gyártók garanciavállalását, ugyanis ez nem a gyártási dátumtól, hanem a megvásárlás pillanatától lép életbe.
Az abroncs potenciális élettartama nagymértékben múlik azon, hogy milyen körülmények között és milyen célokra szeretnénk használni. Jelenleg nincs olyan törvény vagy jogszabály, amely szabályozná az abroncsok élettartamát.
Általában az a javaslat, hogy a 10 évnél idősebb abroncsokat cseréljék le az állapotuktól függetlenül. Normál használat esetén az abroncsok futófelülete jóval korábban elkopik, mint az előbb említett 10 év.
Az abroncs gyártási ideje az oldalfalán lévő DOT-számból derül ki. 2000 előtti abroncsnál az utolsó három számjegy adja meg a gyártás évét és hetét (pl. 359 az 1999 35. hete). 2000 után készült abroncsnál a gyártási idő kódja négyjegyű, amelynek első két tagja a gyártás hete, utolsó két tagja pedig a gyártási év utolsó két számjegye (pl. 2203 az 2003 22. hete).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Egyéni keresés